Buecher Wuermer

Deo podloge koji se nalazi iznad kalema je potrebno odstraniti kada dođe do rasta kalema. Ukoliko je kalemljenje izvršeno u kasno leto, taj deo se uklanja ili u . Astoria Trade Šabac – Profesionalni alat za orezivanje i kalemljenje voca, bastenska creva, testere, prskalice. Korać M., Cerović S., Gološin Branislava. Orah. Prometej, Novi Sad. Korać M. i sar. Leska. Tehnosoft, Novi Sad. Medigović J. Kalemljenje voćaka.

Author: Bram Kigajas
Country: Chile
Language: English (Spanish)
Genre: Software
Published (Last): 18 October 2018
Pages: 425
PDF File Size: 6.58 Mb
ePub File Size: 2.25 Mb
ISBN: 705-5-53997-495-7
Downloads: 5970
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Motilar

Varijanta B — sadnja bez rigolovanja: Koristi se kao Oleo ultravet. Srednje pozna sorta je i bere se u drugoj polovini septembra.

Vocne sadnice – AKP – Vocni rasadnik | Prodaja sadnica

Rezidba na rod obavlja se u periodu dubokog mirovanja a najkasnije do kraja marta. Kako postepeno stabla zastarevaju, tako ih i uklanjamo.

Od insekata, zimskim tretiranjem suzbijaju se: Letnja rezidba je dopuna zimskoj. Pripremaju se uslovi za sadnju jagode.

Takodje vole rastresitu zemlju zbog dobre odvodljivosti vode. Koristi se kao Galpar.

  DX2400 MANUAL PDF

Kalemljenje vocaka i vinove loze [1966]

Na rastojanju 20 cm od stabla stavljamo pritku visine m, najbolje sa strane odakle duvaju dominantni vetrovi, kako mlada sadnica ne cocaka udarala u pritku. Koristi se kao Galmin. Mogu se unositi i u toku vegetacije, zajedno sa navodnjavanjem.

Pritke mogu biti drvene, PVC ili od babmusa. Zabluda je da na dno rupe treba stavljati stajnjak, jer on je za koren biljke upotrebljiv tek kada ga gliste prevare i pretvore u aktivne mineralne materije slika A2. Orezivanje malina i kupina. Sadnju treba da obavljaju dva radnika. Obavlja se zeleno orezivanje mladih bresaka. Ako se kopa dublje kalemljenej 40 cm, taj sloj se samo prekopa i ostavi na istoj dubini. Sve ostalo se radi kao u varijnti A. Orah ne voli plitku zemljanu podlogu ispod koje se nalaze kameniti ili stenoviti slojevi na dubini manjoj od 1,5 m.

Ne sme se kasniti jer se pupoljci ribizle razvijaju dosta rano, dobro nabubre i lako ka,emljenje osipaju. Dezinfekcija sadnica Sadnice se pre sadnje oprskaju rastvorom bakra. Kao i razvodjenje mladara.

Varijanta A — sadnja posle rigolovanja: Otpornost na niske temperature mu je dobra, ali je sorta osetljiva na Botritis. Sredstva za zimsko tretiranje.

  HOWARD THURMAN JESUS AND THE DISINHERITED PDF

VOCARSTVO I VINOGRADARSTVO NA SUBOTICKO-HORGOŠKOJ PJEŠCARI

Zimsko prskanje se izvodi u vreme mirovanja vegetacije. U vetrovitim rejonima najbolje je da su redovi upravni na pravac vetra, kako bi se umanjilo njihovo nepovoljno dejstvo. Za zimsko tretiranje vocaka i vinove loze preporucuju se: Vremenom plodovi pocrne i otpadnu.

Sadnicu vezujemo trakom od starih tkanina, u formi 8-ce. Rupe treba da ostanu otvorene nedelje. Na dno rupe se stavlja gr.

Kalemljenje vocaka i vinove loze

Sadnice se pre sadnje oprskaju rastvorom bakra. Rupe kalemjlenje kopaju dimenzija minimum 1,5×1,5m, dubine cm. Rigolovanje se izvodi specijalnim plugovima rigolerima. Smatralo se da su to sinonimi iste sorte.

Manjak fosfora usporava stvaranje cvetnih i lisnih pupoljka, kao i razvoj mladara.